Terschelling is een bijzonder eiland
Terschelling is dertig kilometer lang en drie tot vier kilometer breed. De brede strandvlaktes, duinen, bossen, kwelders, polder en wad zorgen voor een uniek natuurlandschap. Zo’n tachtig procent van het eiland is natuurgebied en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Terschelling kent een aantal officiële natuurmonumenten, zoals de Boschplaat en de Noordsvaarder. De Boschplaat is een belangrijk broedgebied en is dan ook in het broedseizoen (het voorjaar en vroege zomer) gesloten voor publiek. De Noordsvaarder is vooral bekend vanwege de zeer gevarieerde plantengroei.
Vanaf de jaren zeventig werd recreatie voor Terschelling steeds belangrijker en werden er vele kilometers wandel- en fietspaden aangelegd. Een groot deel van de route van de Berenloop voert over deze paden. Gecombineerd met een aantal kilometers over het strand is het geen wonder dat het parcours bekend staat als één van de mooiste en zwaarste van Nederland.
Het eerste deel van de Berenloop voert langs de diverse dorpen op Terschelling, met allemaal hun eigen speciale sfeer. Het grootste dorp van het eiland is West-Terschelling, waar de veerboot aankomt. Het gezicht van West-Terschelling wordt bepaald door de Brandaris, de 55 meter hoge vuurtoren, die dateert uit 1594. De Brandaris is dan ook gekozen als start- en de finishpunt van de Berenloop. Vanuit West-Terschelling loopt de Hoofdweg oostwaarts langs de verschillende dorpen, zoals Halfweg, Baaiduinen, Midsland, Formerum, Lies, Hoorn en tenslotte Oosterend. De marathonlopers zien alle dorpen aan zich voorbijkomen; de deelnemers aan de halve marathon slaan bij Formerum af in de richting van het strand.
Terschelling heeft uiteraard meer te bieden dan een prachtige natuur en karakteristieke dorpjes. Zo is er in juni het toonaangevende cultuurfestival Oerol, waarbij het hele eiland als podium fungeert. En natuurlijk is er Hessel, die tot het Berenloopweekend van 2022 meer dan vijftig jaar optrad in Café de Groene Weide in Hoorn, waarvan 25 jaar met zijn dochter Tess.
Ook op sportief gebied is er genoeg te beleven op het eiland. Zo wordt op ieder jaar begin april de Fjoertoer georganiseerd, een bijzondere en sfeervolle avondwandeltocht door de polder, duinen, bossen en over het strand. Tijdens het laatste gedeelte van de Fjoertoer worden de wandelaars door de nachtelijke duisternis geleid langs bakens van vuur, ontworpen door eilander kunstenaars.
Terschelling is een eiland dat mensen inspireert. En waar je graag terug komt.