Deelnemersinformatie /

  • Het hele eiland is tijdens het Berenloopweekend betrokken bij de lopers.

Arrangementen

Meedoen aan de Berenloop leent zich bij uitstek voor een langer verblijf op Terschelling. Voor informatie over de vele verblijfsmogelijkheden en arrangementen kun je terecht bij de VVV Terschelling.

Boten

Boek op tijd de boot voor zowel de heen- als terugreis via www.rederijdoeksen.nl. Dit geldt ook wanneer je alleen op zaterdag 6 of zondag 7 november heen en weer gaat. Tijdens het Berenloopweekend wordt de gewone dienstregeling uitgebreid met een aantal extra boten.

Busvervoer

Naast de reguliere dienstregeling rijden er tijdens het Berenloopweekend diverse extra bussen. Na afloop van de Berenloop rijden er gratis pendelbusjes vanaf de finish naar het zwembad en naar Hotel Schylge. Tussen 14.00 en 18.00 uur vertrekt er iedere 15 minuten een bus vanaf de haven naar Oosterend. Kijk voor meer informatie over de busdiensten op het eiland: www.bus-terschelling.nl.

Categorieën

Bij de 21 en 42 kilometer zijn de leeftijdscategorieën:

HerenSenioren-M40-M50-M60
DamesSenioren-V40-V50-V60

Coronapas

Momenteel gelden op Terschelling de coronamaatregelen. De Berenloop wordt aangemerkt als doorstroomevenement. Dat betekent dat er voor deelnemers aan de Jeugdloop, Kleintje Berenloop en de hele en halve marathon geen coronapas nodig is. Uiteraard geldt dit onder voorbehoud van eventuele aanpassing van de maatregelen door de overheid.

Bij het bezoeken van de horeca is het, zoals overal in Nederland, wel verplicht om een coronapas te laten zien. Om dit te vergemakkelijken, kunnen er tijdens het Berenloopweekend op vertoon van een QR-code polsbandjes worden verkregen die 24 uur geldig zijn. Hiervoor wordt op West-Terschelling bij de VVV evenals in het centrum van Midsland een speciale tent geplaatst. Voor diegenen die niet zijn gevaccineerd, is er een testlocatie van Testen voor Toegang in Midsland bij ET-10. Hier kun je een afspraak maken om je te laten testen.

Let op: het sportveld achter Aparthotel Boschrijck is geen doorstroomlocatie. Daarom is dit op zaterdag alleen toegankelijk voor deelnemers aan Kleintje Berenloop op vertoon van hun startnummer. Publiek en supporters zijn welkom langs het parcours, maar zullen niet worden toegelaten op het sportveld. Dit geldt ook voor de Veerterminal waar de prijsuitreiking van de hele en halve marathon plaatsvindt op zondagmiddag. Ook hier zal worden gecontroleerd op een geldige QR-code.

Covid-19

Mocht de Berenloop onverhoopt niet door kunnen gaan vanwege covid-19, dan wordt het inschrijfgeld van alle afstanden volledig teruggestort, zonder aftrek van kosten. Bij alle andere omstandigheden gelden de Algemene Voorwaarden van de SET.

Dienstregeling boten

Tijdens en rond het Berenloopweekend varen er diverse extra boten. Meer informatie vind je op www.rederijdoeksen.nl.

Eigen drankjes

Je kunt (voor de hele marathon) jouw eigen drankjes uiterlijk 11.30 uur afgeven in de EHBO-tent onmiddellijk achter de start/finish. Deze worden vervolgens naar de diverse verzorgingsposten vervoerd. Onderweg vind je de eigen drankjes aan het eind van iedere verzorgingspost.

Eigen risico en verantwoordelijkheid

Iedere deelnemer loopt op eigen risico en voor eigen verantwoordelijkheid. De organisatie aanvaardt t.o.v de deelnemers geen enkele aansprakelijkheid, van welke aard dan ook. Verzekering is een zaak van de deelnemers zelf. Bij onverhoopte afgelasting vindt geen restitutie van het inschrijfgeld plaats. Op de Berenloop zijn de Algemene Voorwaarden van de SET (Stichting Evenementen Terschelling) van toepassing.

Iedere deelnemer dient zich de houden aan de aanwijzingen van de wedstrijdleiding. Doe je dat niet, loop je het risico niet in de uitslagen te worden opgenomen.

Fietsers

De Berenloop is een van de weinige (grotere) loopwedstrijden waar begeleiding door fietsers is toegestaan. Gezien de drukte op het parcours is dit echter steeds moeilijker hand te haven en we willen dan ook een ieder vragen om hiervan zo min mogelijk gebruik te maken.
Let op: de Longway is tijdens de Berenkoop afgesloten voor ALLE fietsers. Begeleidende fietsers kunnen vanaf West aan Zee (Paal 8) via de Badweg terug naar West-Terschelling fietsen.

Fietsparkeerplaats

Er zin twee plekken waar je op zondag de fiets kunt parkeren:
- op het grasveld tussen Jonker Watersport en de Werkhaven (langs het fietspad van het dorp naar de Jachthaven)
- op het parkeerterrein achter de Brandaris.
Zo voorkomen we overlast van fietsen op het Brandarisplein.

Finish

De hele en halve marathon finisht onder de Brandaris. Bij Kleintje Berenloop finish je op het voetbalveld achter Hotel Boschrijk. Let op: dit is onder voorbehoud van de vergunning.

Groen

Als organisatie doen we ons best om het evenement zo groen mogelijk te houden. Zo wordt vrijwel alles hergebruikt en maken we gebruik van biologisch afbreekbare poncho's. Ze houden je na afloop van het lopen net zo warm als de gewone poncho's, maar zijn eenvoudig afbreekbaar en niet schadelijk voor het milieu. Graag vragen we jullie medewerking om het evenement groen te houden en het eiland schoon. Laat bijvoorbeeld de verpakkingen van repen, gels etc. onderweg niet zomaar vallen, maar neem ze mee naar de volgende verzorgingspost. Datzelfde geldt voor sponzen, flesjes en ander afval, dat vanaf de paden zo de natuur in waait. Dat is niet alleen erg schadelijk voor het eiland, maar brengt ook de vergunning in gevaar die Staatsbosbeheer ons jaarlijks verleent. Alvast dank voor jullie medewerking!

Herinnering

Alle finishers op de hele en de halve marathon ontvangen na afloop een medaille en een functioneel Saucony-loopshirt. Ook de deelnemers aan Kleintje Berenloop en de Jeugdloop ontvangen bij de finish een medaille.

Honden

Het is niet toegestaan om aan de Berenloop of Kleintje Berenloop deel te nemen met een hond.

Hulpmiddelen

De Berenloop is, evenals Kleintje Berenloop, een hardloopevenement. Het is daarom niet toegestaan om deel te nemen met hulpmiddelen zoals handbikes, hardloopkarren/babyjoggers, steps, autopeds etc.

Inlichtingen

Zie onder ‘Wedstrijdsecretariaat’

Inschrijving

De inschrijving is nog geopend voor de hele marathon. De inschrijving van de halve marathon en 5 km en 10 km is inmiddels gesloten vanwege het bereiken van de inschrijflimiet.

Jeugdloop

Op zaterdagmiddag is er een Jeugdloop voor de jeugd van 6 tot en met 15 jaar. Er kan worden ingeschreven tot en met 31 oktober. Kijk voor meer informatie op jeugdloop.
Let op: de Jeugdloop is dus niet op zondag! Ook starttijd en start- en finishlocatie zijn gewijzigd!

Kledingafgifte

Je kunt eventuele kleding (alleen handbagage) afgeven bij het Centrum voor Natuur en Landschap (Natuurmuseum) aan de Burgemeester Reedekerstraat 11. Vanaf de Brandaris kom je daar via de Boomstraat, vervolgens bij de WigWam linksaf de Burg. Reedekerstraat in. Aan het startnummer zit een bagagelabel, dat aan de (rug)tas vastgemaakt kan worden. Op vertoon van je startnummer ontvang je vervolgens de (rug)tas retour.

Kleedruimtes

Er zijn drie kleedgelegenheden:

1. Heren halve marathonparkeergarage Hotel Schylge (douchen op de jachthaven)

2. Heren hele marathonSporthal bij de Prinses Margrietschool (Parnassiaweg 4)

3. Dames halve/hele marathonZwembad de Dôbe

Sporttassen e.d. kunt je voor eigen risico achterlaten in de kleedaccommodaties. Eventuele handbagage kun je afgeven bij het Centrum voor Natuur en Landschap.

Na afloop van de Berenloop rijden er gratis pendelbusjes vanaf de finish naar het zwembad en naar Hotel Schylge.

Kleintje Berenloop

Op zaterdag 6 november wordt voor de achtste keer Kleintje Berenloop (5 en 10km) georganiseerd. Kleintje Berenloop is een gezellige en laagdrempelige wedstrijd voor de liefhebbers van het kortere werk. De start van de 5km is om 10.30 uur en van de 10km om 11.30 uur op het sportveld naast Hotel Boschrijck (Sportlaan 5, West-Terschelling). Er wordt gelopen over fietspaden door de bossen en duinen van West en na afloop is er voor de deelnemers als herinnering een medaille. Ook is er voor alle finishers iets te eten en te drinken na afloop. Er is kleedgelegenheid op het sportveld, maar geen douchegelegenheid.

Let op: het sportveld is dit jaar uitsluitend toegankelijk voor de lopers, NIET voor publiek.

Kosten deelname Berenloop en Kleintje Berenloop

5 km: € 13,50
10 km: € 15,00
21 km: € 29,50
42 km: € 33,00

Let op: mocht de Berenloop onverhoopt niet door kunnen gaan vanwege covid-19, dan wordt het inschrijfgeld van alle afstanden volledig teruggestort, dus zonder aftrek van kosten.

Limieten

Er gelden de volgende tijdslimieten:
5 km: 50 minuten
10 km: 1.30 uur

21km: 3.30 uur (na de start van de eerste loper).
Let op: er geldt een tijdsgrens van 1 uur en 45 minuten (eveneens na de start van de eerste loper) bij het Strieper Kerkhof (7km-punt).

42 km: 5 uur (na de start van de eerste loper, dus om 17.40 uur)
Let op: de strandopgang bij Midsland aan Zee wordt om 16.30 uur afgesloten voor alle lopers. Het oordeel van de wedstrijdleider is hier bindend.

Lopers die deze limieten overschrijden, worden niet in de einduitslag opgenomen.

Medische begeleiding

Bij de start, finish en op het parcours is medische begeleiding aanwezig; bij iedere verzorgingspost bevindt zich tevens een EHBO-post.

Merchandise

In het pand van voormalig restaurant Panda, Raadhuisstraat 3, West-Terschelling (achter de VVV en restaurant Zeezicht) vind je in het Berenloopweekend de winkel voor Berenloop-merchandise. Er zijn o.a. T-shirts, vesten, regenjasjes, rugzakken, loophesjes, opvouwbare bidons, vlaggen en handdoeken te krijgen. De openingstijden zijn vrijdag van 12.30 tot 18.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. Zondag is er vanaf 11.00 uur verkoop op het Brandarisplein.

Mutaties en annuleringen

Wil je je nummer overzetten op een andere naam, van afstand wisselen of heb je een andere mutatie? Kijk dan hier voor meer informatie.

Parcours Berenloop

Het parcours van de halve marathon bestaat uit vlakke asfaltwegen, ongeveer drie kilometer strand en daarna ca. vier kilometer halfverharde ondergrond terug naar het dorp. Het parcours van de hele marathon voert daarnaast ook over glooiende schelpenpaden. Bij zeer slechte omstandigheden kan het traject over het strand worden vervangen door een alternatieve route.

Parcours Kleintje Berenloop

Het parcours van zowel de 5 kilometer als de 10 kilometer bestaat uit voornamelijk vlakke schelpenpaden in het bos achter West-Terschelling. Wel is er bij de 3 resp. 8 kilometer een lichte klim, dus zorg ervoor dat je aan het eind nog wat energie over hebt!

Parcoursrecords

42,2km heren:Remon van Lunzen (2010) 2.27.20

42,2km dames:Mariska Kramer-Postma (2014) 2.49.34

21km heren:Alan Masai Ndiwa (2007) 1.04.40

21km dames:Reina Visser (2011) 1.16.36

Voor verbetering van een parcoursrecord op de hele of halve marathon is € 250,00 beschikbaar.

Parkeren

In Harlingen zijn diverse mogelijkheden om lang te parkeren. Zie hiervoor www.parkerenharlingen.nl.

Prijsuitreiking

Voor de hele en halve marathon vindt de prijsuitreiking - met muzikale omlijsting - plaats in de vertrekhal van de veerboot om 17.30 uur. Let op: om de vertrekhal binnen te komen, is is een geldige QR-code nodig.

Bij Kleintje Berenloop vindt de prijsuitreiking (bekers en bloemen) na afloop van de 5 en 10 kilometer plaats naast de finish. Ook de prijsuitreiking van de jeugdloop is direct na afloop bij de finish.

Prijzenschema

De overallwinnaars van de hele en halve marathon ontvangen €250,00. Verder zijn er per categorie drie prijzen, bestaande uit bekers. De diverse categorieën zijn:

Heren Senioren-M40-M50-M60

Dames Senioren-V40-V50-V60

Voor verbetering van een parcoursrecord op de halve en de hele marathon is tevens €250,00 beschikbaar.

Startnummers

De startnummers worden medio oktober per post naar het opgegeven huisadres gestuurd.

Het is verplicht om de startnummers duidelijk zichtbaar aan de voorzijde te dragen.

Een dringend advies: vul achterop je startnummer de contactinformatie in. Dat maakt het voor hulpverleners een stuk eenvoudiger om, mocht er wat aan de hand zijn, familie en/of vrienden te bereiken.

Starttijden

21,1 km (wedstrijd, recreanten en eilanders): 12.00 uur.

42,2 km (wedstrijd, recreanten en eilanders): 12.40 uur.

Alle afstanden starten op zondag onder de Brandaris. Let op: de starttijden en startlocatie zijn onder voorbehoud van de vergunning.

Kleintje Berenloop (zaterdag 6 november)

5 km: 10.30 uur

10 km: 11.30 uur

Start en finish op het sportveld naast Aparthotel Boschrijck.

T-shirt

Deelnemers aan de hele en halve marathon ontvangen op vertoon van hun startnummer bij de finish een functioneel shirt. Deze is bij de deelnameprijs inbegrepen.

Tijdregistratie

De Berenloop maakt voor de tijdregistratie gebruik van de BibTag.

Uitslagen

De (voorlopige) uitslagen kun je op de wedstrijddag na 19.00 uur vinden onder uitslagen en op www.uitslagen.nl.

Verzorging

Bij de 21 km en 42 km zijn er om de 5 km verzorgingsposten met (in vaste volgorde): water, SiS-sportdrank, cola, fruit en ontbijtkoek. Hierna volgen de eigen drankjes en sponzen. Aan de finish is er water, thee, bouillon en SiS-sportdrank.

Je kunt (voor de marathon) je eigen drankjes uiterlijk tot 11.30 uur afgeven bij de EHBO-tent (onmiddellijk achter de start/finish).
Bij elke verzorgingspost is EHBO aanwezig. Ook staan er dixies langs de route, evenals afvalbakken om het afval in te deponeren. Let op: gooi geen lege verpakkingen op de weg, je loopt door natuurgebied!

Wedstrijdsecretariaat

Voor vragen over de Berenloop kun je terecht bij het wedstrijdsecretariaat:

Jouke en Bonnie Valk, Klaas Taekesland 4, 9076 JA St.-Annaparochie

e-mail: info@terschellingmarathon.nl

In het weekend van de Berenloop is het wedstrijdsecretariaat gevestigd in het VVV-kantoor, tegenover de veerbootterminal. De openingstijden zijn op zaterdag 6 november van 15.30 - 16.30 uur en op zondag 7 november vanaf 10.00 uur.

Heb je nog andere vragen? Stuur dan een mailtje naar info@terschellingevenementen.nl

Op de Berenloop zijn de Algemene Voorwaarden van de SET van toepassing.

Volg ons

Sponsoren