Informatie ABC /

  • Het hele eiland is tijdens het Berenloopweekend betrokken bij de lopers.

Arrangementen

Meedoen aan de Berenloop leent zich bij uitstek voor een langer verblijf op Terschelling. Voor informatie over de vele verblijfsmogelijkheden en arrangementen kun je terecht bij de VVV Terschelling.

Boten

Boek op tijd de boot voor zowel de heen- als terugreis via www.rederijdoeksen.nl. Dit geldt ook wanneer je alleen op zaterdag 31 oktober of zondag 1 november en weer gaat. Tijdens het Berenloopweekend wordt de gewone dienstregeling uitgebreid met een aantal extra boten.

Busvervoer

Naast de reguliere dienstregeling rijden er tijdens het Berenloopweekend diverse extra bussen. Meer informatie over de busdiensten op het eiland: www.bus-terschelling.nl Na afloop van de Berenloop rijden er gratis pendelbusjes vanaf de finish naar het zwembad en naar Hotel Schylge.

Categorieën

Bij de 21 en 42 kilometer zijn de leeftijdscategorieën:

Leeftijdscategorieën
HerenSenioren-M40-M50-M60
DamesSenioren-V40-V50-V60

Dienstregeling boten

Tijdens en rond het Berenloopweekend varen er diverse extra boten. Meer informatie vind je op www.rederijdoeksen.nl.

Eigen drankjes

Je kunt (voor de hele marathon) jouw eigen drankjes uiterlijk 11.30 uur afgeven in de EHBO-tent onmiddellijk achter de start/finish. Deze worden vervolgens naar de diverse verzorgingsposten vervoerd. Onderweg vind je de eigen drankjes aan het eind van iedere verzorgingspost.

Eigen risico en verantwoordelijkheid

Iedere deelnemer loopt op eigen risico en voor eigen verantwoordelijkheid. De organisatie aanvaardt t.o.v de deelnemers geen enkele aansprakelijkheid, van welke aard dan ook. Verzekering is een zaak van de deelnemers zelf. Bij onverhoopte afgelasting vindt geen restitutie van het inschrijfgeld plaats. Op de Berenloop zijn de Algemene Voorwaarden van de SET (Stichting Evenementen Terschelling) van toepassing.

Iedere deelnemer dient zich de houden aan de aanwijzingen van de wedstrijdleiding. Doe je dat niet, loop je het risico niet in de uitslagen te worden opgenomen.

Fietsers

De Berenloop is een van de weinige (grotere) loopwedstrijden waar begeleiding door fietsers is toegestaan. Gezien de drukte op het parcours, zeker bij de halve marathon, willen wij je verzoeken hiervan zo min mogelijk gebruik te maken. Het spreekt vanzelf dat begeleidende fietsers de overige lopers nooit mogen hinderen. Ook is het niet toegestaan om tegen de route in te rijden. Het is evident dat de fietsers zich strikt aan de aanwijzingen van politie, wedstrijdleiding, verkeersregelaars en andere vrijwilligers dienen te houden. Helaas merken we ieder jaar weer dat niet alle fietsers hiervan de noodzaak inzien. Dat betekent niet alleen dat de Berenloop-vergunning in gevaar komt, maar ook dat vrijwilligers afhaken. Ze staan er immers in hun vrije tijd en verdienen daarom dubbel en dwars het respect van iedereen.

Fietsroute

Vanwege de grote drukte op de route worden fietsers op diverse gedeeltes van het parcours omgeleid. Dit geldt bij Halfweg, waar de fietsers langs het Duinmeertje fietsen in plaats van langs de Hoofdweg en vlak voor Midsland, waar de lopers van de halve marathon rechtdoor lopen richting Formerum terwijl de fietsers linksaf slaan naar Midsland aan Zee. Tussen Midsland en Midsland aan Zee fietsen de fietsers op het fietspad terwijl de lopers op de weg lopen. Het fietspad tussen Midsland aan Zee en West aan Zee is afgesloten vanwege de bestrijding van de Watercrassula (een woekerplant). De fietsers fietsen hier over de gewone weg. En ten slotte is de Longway niet toegankelijk voor fietsers die lopers op de halve marathon begeleiden, zij worden over het fietspad ten zuiden van de Longway geleid. Voor alle fietsers geldt dat de laatste kilometer alleen is gereserveerd voor de lopers. De fietsers kunnen hun fiets parkeren op het parkeerterrein achter de Brandaris.

N.B. Het is supporters niet toegestaan om het laatste stuk mee te lopen over de finish. De rode loper is alleen voor de finishers!

Fietsparkeerplaats

Bij het start-finishgebied op West is een speciale fietsparkeerplaats gecreëerd op het parkeerterrein achter de Brandaris. Zo voorkomen we overlast van fietsen op het Brandarisplein.

Finish

Voor alle afstanden is de finish onder de Brandaris.

Groen

Als organisatie doen we ons best om het evenement zo groen mogelijk te houden. Zo wordt vrijwel alles hergebruikt en maken we gebruik van biologisch afbreekbare poncho's. Ze houden je na afloop van het lopen net zo warm als de gewone poncho's, maar zijn eenvoudig afbreekbaar en niet schadelijk voor het milieu. Graag vragen we jullie medewerking om het evenement groen te houden en het eiland schoon. Laat bijvoorbeeld de verpakkingen van repen, gels etc. onderweg niet zomaar vallen, maar neem ze mee naar de volgende verzorgingspost. Datzelfde geldt voor sponzen, flesjes en ander afval, dat vanaf de paden zo de natuur in waait. Dat is niet alleen erg schadelijk voor het eiland, maar brengt ook de vergunning in gevaar die Staatsbosbeheer ons jaarlijks verleent. Alvast dank voor jullie medewerking!

Herinnering

Alle finishers op de hele en de halve marathon ontvangen na afloop een medaille en een functioneel Saucony-loopshirt. Ook de deelnemers aan Kleintje Berenloop en de Jeugdloop ontvangen bij de finish een medaille.

Honden

Het is niet toegestaan om aan de Berenloop of Kleintje Berenloop deel te nemen met een hond.

Hulpmiddelen

De Berenloop is, evenals Kleintje Berenloop, een hardloopevenement. Het is daarom niet toegestaan om deel te nemen met hulpmiddelen zoals handbikes, hardloopkarren/babyjoggers, steps, autopeds etc.

Inlichtingen

Zie onder ‘Wedstrijdsecretariaat’

Inschrijving

De inschrijving voor alle afstanden opent medio april 2020.

Jeugdloop

Voorafgaand aan de Berenloop is er een jeugdloop voor de jeugd van 6 tot en met 15 jaar. Er wordt op zondagochtend vanaf 09.45 uur gestart onder de Brandaris. Voor meer informatie zie jeugdloop.

Kledingafgifte

Je kunt je waardevolle spullen en kleding (alleen handbagage) afgeven bij het Centrum voor Natuur en Landschap (Natuurmuseum) aan de Burgemeester Reedekerstraat 11. Vanaf de Brandaris kom je daar via de Boomstraat, vervolgens bij de WigWam linksaf de Burg. Reedekerstraat in. Aan het startnummer zit een bagagelabel, dat aan de (rug)tas vastgemaakt kan worden. Op vertoon van je startnummer ontvang je vervolgens de (rug)tas retour.

Kleedruimtes

Er zijn drie kleedgelegenheden:
1. Heren halve marathon

parkeergarage Hotel Schylge (douchen op de jachthaven)

2. Heren hele marathon

Sporthal bij de Prinses Margrietschool (Parnassiaweg 4)

3. Dames halve/hele marathonZwembad de Dôbe

Sporttassen e.d. kunt je voor eigen risico achterlaten in de kleedaccommodaties. Waardevolle spullen (handbagage) kun je afgeven bij het Centrum voor Natuur en Landschap.

Na afloop van de Berenloop rijden er gratis pendelbusjes vanaf de finish naar het zwembad en naar Hotel Schylge.

Kleintje Berenloop

Op zaterdag 31 oktober wordt voor de achtste keer Kleintje Berenloop (5 en 10km) georganiseerd. Kleintje Berenloop is een gezellige en laagdrempelige wedstrijd voor de liefhebbers van het kortere werk. De start van de 5km is om 10.30 uur en van de 10km om 10.40 uur op het sportveld naast Hotel Boschrijck (Sportlaan 5, West-Terschelling). Er wordt gelopen over fietspaden door de bossen en duinen van West en na afloop is er voor de deelnemers als herinnering een medaille. Ook is er voor alle finishers iets te eten en te drinken na afloop.

Er is kleedgelegenheid op het sportveld, maar geen douchegelegenheid. Let op: er kan alleen nog worden na-ingeschreven voor de 10 kilometer.

Kosten deelname Berenloop en Kleintje Berenloop

Nog niet bekend.

Limiet

De tijdslimiet voor de halve marathon is 3.30 uur (na de start van de eerste loper).
Let op: er geldt een tijdsgrens van 1 uur en 45 minuten (eveneens na de start van de eerste loper) bij het Strieper Kerkhof (7km-punt).

Massage

Voor deelnemers met een blessure is er na afloop van de Berenloop gelegenheid voor massage in de Brandweergarage.

Medische begeleiding

Bij de start, finish en op het parcours is medische begeleiding aanwezig; bij iedere verzorgingspost bevindt zich tevens een EHBO-post.

Merchandise

In Dorpshuis Ons Huis in de Torenstraat vind je in het Berenloopweekend de winkel voor Berenloop-merchandise. Er zijn o.a. T-shirts, vesten, regenjasjes, rugzakken, loophesjes, opvouwbare bidons, vlaggen en handdoeken te krijgen. De openingstijden zijn vrijdag van 12.30 tot 18.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. Zondag is er vanaf 11.00 uur verkoop op het Brandarisplein.

Parcours Berenloop

Het parcours van de halve marathon bestaat uit vlakke asfaltwegen, ongeveer drie kilometer strand en daarna ca. vier kilometer halfverharde ondergrond terug naar het dorp. Het parcours van de hele marathon voert daarnaast ook over glooiende schelpenpaden. Bij zeer slechte omstandigheden kan het traject over het strand worden vervangen door een alternatieve route.

Parcours Kleintje Berenloop

Het parcours van zowel de 5 kilometer als de 10 kilometer bestaat uit voornamelijk vlakke schelpenpaden in het bos achter West-Terschelling. Wel is er bij de 3 resp. 8 kilometer een lichte klim, dus zorg ervoor dat je aan het eind nog wat energie over hebt!

Parcoursrecords

42,2km heren:Remon van Lunzen (2010) 2.27.20
42,2km dames:Mariska Kramer-Postma (2014) 2.49.34
21km heren:Alan Masai Ndiwa (2007) 1.04.40
21km dames:Reina Visser (2011) 1.16.36

Voor verbetering van een parcoursrecord op de hele of halve marathon is € 250,00 beschikbaar.

Parkeren

In Harlingen zijn diverse mogelijkheden om lang te parkeren. Zie hiervoor www.parkerenbijharlingen.nl.

Prijsuitreiking

Voor de hele en halve marathon vindt de prijsuitreiking - met muzikale omlijsting - plaats in de vertrekhal van de veerboot om 17.30 uur. Bij Kleintje Berenloop vindt de prijsuitreiking (bekers en bloemen) na afloop van de 5 en 10 kilometer plaats naast de finish. De prijsuitreiking van de jeugdloop is direct na afloop bij de finish onder de Brandaris.

Prijzenschema

De overallwinnaars van de hele en halve marathon ontvangen €250,00. Verder zijn er per categorie drie prijzen, bestaande uit bekers. De diverse categorieën zijn:

Heren Senioren-M40-M50-M60

Dames Senioren-V40-V50-V60

Voor verbetering van een parcoursrecord op de halve en de hele marathon is tevens €250,00 beschikbaar.

Startnummers

De startnummers worden medio oktober per post naar het opgegeven huisadres gestuurd.

Het is verplicht om de startnummers duidelijk zichtbaar aan de voorzijde te dragen.

Een dringend advies: vul achterop je startnummer de contactinformatie in. Dat maakt het voor hulpverleners een stuk eenvoudiger om, mocht er wat aan de hand zijn, familie en/of vrienden te bereiken.

Starttijden

21,1 km (wedstrijd, recreanten en eilanders): nog niet bekend.

42,2 km (wedstrijd, recreanten en eilanders): nog niet bekend.

De jeugdloop start op zondag 1 november vanaf 09.45 uur.

Alle afstanden starten op zondag onder de Brandaris.

Kleintje Berenloop (zaterdag 1 november)

5 km: 10.30 uur

10 km: 10.40 uur

Start en finish op het sportveld naast Aparthotel Boschrijck

Tijdregistratie

De Berenloop maakt voor de tijdregistratie gebruik van de BibTag.

Uitslagen

De (voorlopige) uitslagen kun je op de wedstrijddag na 19.00 uur vinden onder uitslagen en op www.uitslagen.nl.

Verzorging

Bij de 21 km en 42 km zijn er om de 5 km verzorgingsposten met (in vaste volgorde): water, SiS-sportdrank, cola, fruit en ontbijtkoek. Hierna volgen de eigen drankjes en sponzen. Aan de finish is er water, thee, bouillon en SiS-sportdrank.

Je kunt (voor de marathon) je eigen drankjes uiterlijk tot 11.30 uur afgeven bij de EHBO-tent (onmiddellijk achter de start/finish).

Waardevolle spullen

Wil je voordat je van start gaat nog wat kleding kwijt of waardevolle spullen afgeven? Dat kan in de loods achter het Centrum voor Natuur en Landschap (Natuurmuseum) aan de Burgemeester Reedekerstraat 11 in West. Je komt daar door aan het eind van de Boomstraat linksaf te slaan. Aan het startnummer zit een bagagelabel, dat je aan de tas kunt bevestigen. Op vertoon van je startnummer kunt je na afloop je tas weer ophalen. Let op: er is niet voldoende ruimte voor grote (sport)tassen, dus graag alleen (kleine) handbagage.

Wedstrijdsecretariaat

Voor vragen over de Berenloop kun je terecht bij het wedstrijdsecretariaat:

Jouke en Bonnie Valk, Klaas Taekesland 4, 9076 JA St.-Annaparochie

e-mail: info@terschellingmarathon.nl

In het weekend van de Berenloop is het wedstrijdsecretariaat gevestigd in het VVV-kantoor, tegenover de veerbootterminal. De openingstijden zijn op zaterdag 31 oktober van 15.30 - 16.30 uur en op zondag 1 november vanaf 10.00 uur.

Recent Nieuws

 Aftermovie 2019

Aftermovie 201914.11.2019

 Foto's 2019

Foto's 201906.11.2019

 Uitslagen2019

Uitslagen201906.11.2019

Volg ons

Sponsoren